Aquesta web és la versió online del llibre Crònica de la Guerra Civil a Vilanova i la Geltrú, de Xavier Canalís, que va ser publicat l`any 2000 pel periòdic local L`Hora del Garraf.

Portada del llibre Crònica de la Guerra Civil a Vilanova i la Geltrú

Aquesta Crònica és un relat en capítols dels fets que van sacsejar la ciutat de Vilanova i la Geltrú entre els anys 1931 (proclamació de la II República) i 1939 (fi de la Guerra Civil espanyola).

Per a l`elaboració d`aquest relat es va comptar amb el testimoni de diverses persones, tretze homes i una dona, que van viure aquells difícils dies.

Un apunt important: aquest no és un estudi històric, sinó un treball periodístic.

D`altra banda, el llibre  Vilanova 1936-1939. El govern municipal i altres aspectes, de Francesc Xavier Puig Rovira, editat per l`Institut d`Estudis Penedesencs, va ser l`altre font utilitzada, en aquest cas escrita, per completar la informació que el lector podrà trobar en aquest relat.

Els precedents violents, l`esclat del conflicte i la revolució obrera de 36, la persecució religiosa i els assassinats, la vida qüotidiana a Vilanova i la Geltrú entre bombes i racionament d`aliments, els darrers dies de la República i la posterior repressió franquista són alguns temes tractats en aquesta Crònica.

El llibre També es pot descarregar com a document pdf: Crònica de la Guerra Civil a Vilanova i la Geltrú