Pau Albà.- Nascut l`any 1906. Treballava com a hortalà quan va esclatar la guerra. Per evitar anar al front com a soldat quan la seva lleva va ser cridada, va fugir i es va amagar als boscos juntament amb els germans de la seva dona. Va tornar a Vilanova i la Geltrú uns mesos abans de la fi del conflicte però va continuar amagat fins al dia que les tropes franquistes van entrar a la ciutat.

Joan Alemany.- Nascut l`any 1916. Treballava al comerç familiar però la seva gran aspiració de jove era anar a París i convertir-se en músic. Quan esclata la guerra, però, de seguida és mobilitzat (lleva del 37). Va ser destinat a Madrid, a transmissions. A la fi de la guerra, va poder tornar a Vilanova. Va ser amic de dos vilanovins il.lustres, el mestre de música Francesc Montserrat i el pintor Martí Torrents, repressaliats per les autoritats franquistes.

Jaume Carbonell.- Nascut l`any 1922. Tenia 14 anys el juliol de 1936, quan va esclatar la guerra. Per tant, no va arribar a anar al front de combat. Estudiava batxillerat i els últims mesos de la guerra va treballar a la Pirelli com a oficinista.

Joan Coll.- Nascut l`any 1920. Va decidir ingressar a l`exèrcit amb 14 anys perquè era condició prèvia per ser funcionari de l`Estat, el seu objectiu. Formava part de les tropes que es van sublevar a Barcelona el juliol de 1936 i que van fracassar. Després va formar part de l`exèrcit republicà com a membre de la “Lleva del biberó”  i va combatre a la batalla de l`Ebre. Va ser fet presoner i després es va incorporar a l`exèrcit franquista, ja poques setmanes abans de la fi de la guerra.

Josep Egea.- Nascut l`any 1921. Veí de Sitges. Mobilitzat l`any 1938 amb 17 anys (lleva del biberó). A la fi de la guerra, va fugir a França per no ser capturat per les tropes franquistes. Un cop a França, va passar a formar part de les brigades de treballadors de carreteres formades per exsoldats republicans. Amb l`inici de la Segona Guerra Mundial, però, ell i molts dels seus companys van ser fets presoners pels nazis alemanys, que els van enviar als camps d`extermini de Mauthausen i Buchenwald. Josep Egea va sobreviure i l`any 1948 va poder tornar a Sitges.

Xavier García.- Nascut l`any 1920. Va estudiar als Escolapis. De jove ja va demostrar un gran interès per la literatura, la història local i el periodisme. Va ser mobilitzat l`any 1938 com a membre de la “Lleva del biberó” i destinat al Pirineu. A la fi de la guerra va ser fet presoner i va poder tornar a Vilanova uns mesos després. Aleshores, però, va ser jutjat i condemnat per haver col.laborat durant la guerra en el periòdic Full del Comitè de Defensa Local, editat pel govern local revolucionari de Vilanova.

Antoni Garí.- Nascut l`any 1912. Abans de la guerra, va pertànyer a les Joventuts del Centre Federal, adherit a ERC. Va treballar a la companyia elèctrica però la seva gran passió sempre van ser els llibres. El 1937, amb 25 anys, va ser mobilitzat i destinat a una unitat de reflectors de llum de l`exèrcit republicà. A la fi de la guerra, va poder tornar a Vilanova.

Ricardo Mestre.- Nascut l’any 1906. De jove va destacar com un home apassionat per la cultura i el moviment llibertari anarquista. Mestre (també conegut com “Ricarditu”) va ser un dels principals líders de la CNT a Vilanova i la Geltrú durant la Guerra Civil. A la fi del conflicte bèl.lic, va fugir a França i posteriorment es va exiliar a Mèxic. No va tornar a Vilanova mai més.

Joan Mestres.- Nascut l’any 1918. Va estudiar Comerç. Abans de la guerra, va treballar com a secretari de Miguel Soler Bastero (líder socialista vilanoví i un dels homes forts a l’Ajuntament a l’inici de la Revolució del 36). Quan va esclatar la guerra, Joan Mestres va ser un dels voluntaris del partit Estat Català que van participar a la frustrada invasió de l’illa de Mallorca. Posteriorment, va ingressar a l’acadèmia militar, essent un dels millors de la seva promoció, i va arribar a ser oficial d’Estat Major de l’exèrcit republicà. A la fi de la guerra, va ser fet presoner i condemnat a camps de treball.

Bonaventura Orriols.- Nascut l’any 1920. Va estudiar als Escolapis i va formar part als anys 30 de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Tenia els estudis de Comerç fets i treballava a la botiga de la família quan va esclatar la guerra. Va formar part de la “Lleva del biberó” i per aquest motiu va ser destinat al front l’any 1938, com a soldat republicà.

Santos Robles.- Nascut l’any 1924. Va arribar a Vilanova i la Geltrú el setembre de 1936 procedent de Madrid, atès que era un dels milers de nens refugiats que el govern republicà va enviar a Catalunya. Primer va estar en una casa de colònies, però posteriorment va ser adoptat per una família de pescadors vilanovina. Quan va acabar la guerra, ja no va tornar a Madrid, sinó que es va quedar a viure a Vilanova, on es va casar.

Andreu Rovira.- Nascut l’any 1913. Va ser membre de la Congregació Mariana als anys 30 i treballava a la sínia de la seva família. A l’inici de la guerra, va ser reclutat primer per les milícies del POUM -on va ser-hi unes setmanes- però després ja va passar a formar part de l’exèrcit republicà. Els últims vuit mesos de la guerra els va passar a València, com a cuiner de l’Estat Major. En acabar la guerra, va ser fet presoner i va passar quinze dies en un camp de concentració, però va poder tornar a Vilanova.

Josep Surroca.- Nascut l’any 1903. Va ser membre del sindicar d’orientació anarquista Confederació Nacional del Treball (CNT). A l’inici de la guerra, va anar a lluitar com a voluntari al front de Madrid. Després va ser destinat al front de Teruel. Acabada la guerra, va intentar fugir a França sense aconseguir-ho. En canvi, va poder tornar a Vilanova.

Concepció Ventosa.- Nascuda l’any 1915. Filla de Joan Ventosa i Roig (gran impulsor del cooperativisme a Catalunya i un dels fundadors d’ERC). Concepció Ventosa va estudiar peritatge i professorat mercantil. Va formar part dels milers de refugiats que van creuar la frontera francesa l’any 1939, mentre fugien de les tropes franquistes. Ventosa i el seu marit van poder tornar a Vilanova uns mesos després.